Legalisering av dokument inför resan

Att resa är underbart! Tänk alla fantastiska platser som finns att se och alla härliga möten som väntar dig! Men det finns en del att tänka på innan du åker. Vad vill du se och uppleva och vilket klimat föredrar du? Men framför allt, vad är syftet med resan?

Om du vill gifta dig utomlands

Det är alltid viktigt att du har alla dokument i ordning inför resan. Om du till exempel vill gifta dig utomlands behöver du bland annat hindersprövningspapper. För att de ska vara giltiga behöver du få en legalisering från UD eller notarius publicus-stämpel.

Om du funderar på att köpa fastighet

Har du tänkt njuta av sol och värme i Spanien under en längre tid kanske du skulle kunna tänka dig att titta på semesterlägenheter där. Då är det bra att ha alla dokument med dig dit ifall du hittar precis vad du söker. Du kan exempelvis behöva papper från banken eller fullmakter. Du behöver också se till att de är översatta till spanska och få en legalisering av dem i förväg från UD innan du åker så går allt mycket smidigare.

Om du vill studera utomlands

Studier utomlands är populärt både bland ungdomar och bland lite äldre men för att du ska få tillträde är det bland annat viktigt att du har dina betyg översatta. En legalisering av översättningen via UD gör att de blir giltiga och du slipper få problem.

Att tänka på

Ett tips innan du åker är också att kolla på 1177s hemsida där det finns en bra checklista inför resan.

Relaterade inlägg