Vad gäller för snus och nikotinpåsar på resa inom EU?

Som snusare kan det vara problematiskt att resa utomlands under längre perioder, då försäljning av snus är olagligt i många länder. Det är okej att ta med snus och nikotinpåsar för “personligt bruk” inom de flesta EU-länder, men reglerna för varje specifikt land varierar. Utanför EU ärdet generellt tuffare regler.

Trots att Sverige är det enda land inom EU som får sälja snus, betyder inte det att du blir stoppad på varenda flygplats för att du har en snusdosa i fickan. Ska man kraftigt förenkla reglerna kring snus inom EU så gäller att du får ta med dig nikotinpåsar eller snus för personligt bruk. Skillnaderna länderna emellan ligger i vad som klassas som personligt bruk.

Resa med nikotinpåsar inom EU

Vissa länder, till exempel Kroatien och Ukraina, har satt en gräns på 250 gram, vilket ungefär är vad en stock väger. Använder du snus eller nikotinpåsar flitigt och ska vara i landet längre än snuset brukar räcka kan det alltså vara värt att köpa så sig några stockar från haypp.com/se och sedan be en vän eller släkting skicka en stock som gåva efteråt. Var dock mycket noga med att kolla upp reglerna i det landet du befinner dig i. Tullverket har sagt att det inte är något problem att skicka snus som gåva till ett land inom EU något enstaka tillfälle, så länge det är för personligt bruk, men mottagarlandet kan ha andra regler.

Andra länder inom EU, bland annat Frankrike, Grekland, Spanien och Italien har i skrivande stund ingen fast siffra på vad personligt bruk innebär. Det är helt enkelt upp till dig att kunna motivera varför den mängd du har med dig lämpar sig för den tid du ska befinna dig i landet.

Relaterade inlägg