Resa jorden runt

Drömmer du om att resa jorden runt? En jordenruntresa står på många personers bucketlist. Här kommer tipsen på hur du kan få drömmen att bli verklighet.

Resfeber

Resfeber är en väldigt trevlig sjukdom. Det är positivt att alltid vilja komma iväg, se något nytt och möta nya människor. Det största problemet med resfeber är tid och pengar. Det är så lätt att läsa resemagasinet Vagabond och drömma sig iväg, utan att drömmarna blir konkreta resor. Samtidigt är det många som faktiskt reser jorden runt eller gör speciella resor som att åka transsibiriska järnvägen. Så det är helt möjligt även för dig.

Från dröm till verklighet

För att resa jorden runt måste du göra drömmen till en konkret plan. Du måste besluta dig för att resa, och även ha en deadline. Om ni är ett par eller några vänner som drömmer om att resa jorden runt bör ni sätta er ner och besluta er för vilket år som ni ska resa iväg. Om det är en stor och dyr resa som ni planerar så bör ni ge varandra minst ett år, men inte mer än tre år. Då finns det en risk att resan inte blir av.

Planera resan

Nu är det dags att börja planera resan. Ta konkreta beslut som vilka länder ni ska åka till. Ni behöver inte planera resan i detalj. Flexibilitet och spontanitet är ofta det som gör en resa riktigt rolig. Men ju tidigare ni köper biljetter, desto billigare blir det. Detsamma gäller om ni vill hyra lägenhet eller bo på hotell/vandrarhem en längre tid på en särskild ort. Om ni drömmer om att resa tre månader i Sydostasien, så kan ni göra mycket spontant när ni är på plats. Däremot kan det vara klokt att köpa resorna mellan länderna, särskilt som ni också kan behöva söka visum.

Österut eller västerut?

De flesta som reser jorden runt reser österut. De börjar med Asien och Australien för att sedan flyga över till den amerikanska kontinenten och sedan hem. Det kan vara klokt att upptäcka Europa en annan gång, särskilt som Europa både är nära och dyrare än många andra ställen. Den främsta orsaken till att resa österut är faktiskt priset. Om ni börjar med USA, Australien och Nya Zeeland, alltså västvärlden, så kommer ni lätt göra av med mycket pengar. Dels för att det är dyrare, dels för att ni inte har kommit in i det ekonomiska restänket. Genom att börja med Sydostasien och vara där ett bra tag, så kommer ni både att lära er att resa billigt, samtidigt som ni har pengar kvar till resten av resan. Det är också i Sydostasien som ni får råd att göra många spontana utflykter som att dyka och göra intressanta djungelvandringar.

Relaterade inlägg