Vanlife och husbilslivet

Har du hört talas om vanlife? I Sverige är vanlife inte så stort, däremot är det väldigt många som har husbil. Idéerna korsar varandra och hänger ihop. Det handlar om att resa med en husbil, van eller bil och ha mycket frihet.

Frihet på hjul

Konceptet vanlife handlar mycket om att du har en van, en transportbil eller en vanlig bil, som du bygger om och semestrar i. I USA finns det rent av personer som bor i sin van året om. Skillnaden mellan vanlife och husbil är främst att en husbil är större och bekvämare – och dyrare. Om du är intresserad av att semestra med eget fordon kan du läsa biltidningen Vi bilägare för att hitta en bil, van eller husbil som passar dig, dina drömmar och din plånbok.

Bygga egen husbil

Husbilar är tämligen dyra i inköp. Även en äldre modell från åttiotalet kan kosta mycket. Därför är det många som väljer att bygga om en transportbil eller en vanlig bil för att kunna semestra i. Vill du semestra mycket i ditt fordon, då är det smart att satsa på en Mercedes Sprinter eller Ford. I annat fall kan du använda en Volvo 740 eller annan större bil. Du vill kunna sova i din bil. Personer som semestrar mycket i sina fordon brukar köpa externa solceller, ha gasolkök och bygga om inredningen så att de kan sova bekvämt. Det finns uppladdningsbara batterier som kan driva både datorn och en tekokare om du behöver.

YouTube

Bästa stället för att få mycket information om vanlife och husbilsliv är genom att gå ut på YouTube. Det finns många kanaler att inspireras av. Om du har köpt en Mercedes Sprinter kan du hitta många YouTubefilmer som visar hur du kan bygga specifika delar som kök eller toalett i just en Mercedes Sprinter. Eller så tittar du allmänt på filmer och designar din egen inredning i bilen. Du hittar också många intressanta ställen att besöka. Det fina med egen bil att sova i är ju friheten. Om du har en husbil är det roligt att hitta nya okända pärlorna. Vackra vägar i Frankrike eller Italien som nästan inga turister besöker. Fina vattenfall i Dalarna eller Norge, där du enkelt kan ställa upp din husbil eller van och bara njuta av semestern.

Relaterade inlägg